Netværk

Hvad er en netværksenhed?

Netværksenheder fås i forskellige typer, men de mest klassiske er: Switche, der fordeler trafikken mellem maskiner. Routere, der står som bindeled mellem to forskellige netværk og ofte har en switch forbundet med sig. Netkort, der sættes i computere for at koble sig på netværket. Netværksenheder af forskellig art ofte enheder, der er netværks-udvidet, f.eks. netværks-harddiske, netværks-printere, netværks-kameraer osv.

Hvordan får jeg hurtigt netværk?

Det er muligt at få rigtig hurtigt netværk i hjemmet ved at bruge fiberforbindelser. De er dog typisk meget dyre, men kan fås i billige udgaver, hvis man bruger én til én forbindelser mellem to enheder.

Netværket der kører via CAT-5e netværk kan give op til 1 gigabit/sekund dataoverførsel i sekundet, hvorimod coaxial kan levere op til 10gigabit/sekund. Det hurtigste netværk er i dag fibernetværk, der er lyslederkabler. De leverer op til 40 gigabit/sekund. Dermed er der med fiber mulighed for at få en faktor x40 på et lokale netværk.

Fiberoptisk netværk fungerer langt mere som kommunikation mellem to enheder end f.eks. klassisk CAT-5e netværk, der kobles op via switches, routere og hubs. Det er også typisk fiberoptisk netværk der benyttes ved fibernet; du kan læse alt om fibernet her.

Et klassisk moderne netværk i dag bruger CAT-5e kabler med et RJ45 stik. De findes i mange forskellige hastigheder, men næsten alle moderne netværksenheder vil være kompatible med det.

Hvis du derhjemme bruger klassiske netværkskabler, kan det være en fordel for dig at undersøge, om der er en eller flere af dine enheder, der trækker hastigheden ned. Typisk vil et netværk, der ellers er klar til at køre 100mbit, trækkes ned på 10mbit, vis én eller flere af de tilsluttede enheder (route, hub eller switch) er f.eks. 10mbit eller ikke kan klare at trække de fulde 100mbit. Det kan  f.eks. Være fordi, deres backbone ikke kan håndtere, hvis alle enheder kører med fuld hastighed. Derfor vil det være en fordel at undersøge, om din maskine kan klare 1gbit, hvad din router, switch eller hub kan klare – samt hvilken hastighed du havde forventet, der kom ud af netværket.

Trådløst netværk

Hvis du bruger trådløst netværk, er der desuden en masse andre ting, der kan trække de forskellige hastigheder ned på dit netværk. Bygningens indretning og netværkets placering kan gøre en stor forskel. Her vil det nogle gange være nødvendigt med flere trådløse routere eller “forlængere” af det trådløse signal.