Ekstern harddisk

En ekstern harddisk fungerer ligesom en almindelig harddisk men i stedet for, man installerer den inde i selve computeren, kan man forbinde den til computeren via USB, Firewire, Thunderbolt, netværk eller andet. Det gør, at harddisken er transportabel mellem enheder, og det er muligt at bruge den samme eksterne harddisk mellem flere computere. Det er specielt smart når der skal transporteres store mængder data og hvor internetforbindelsen måske vil være for langsom, eller det ikke er muligt at lave en direkte forbindelse mellem to computere over internettet.

Hvad bruger man en ekstern harddisk til?

Eksterne harddiske er gode at bruge til backup – specielt hvis man har flere computer med mange film eller billeder, der skal laves en sikkerhedskopi af. Ofte vil det være muligt at laves en hel kopi af computeren over på den eksterne harddisk – så den altid kan genskabes. Bemærk hvor mange gigabytes harddisk din computer har, og hvor meget den eksterne harddisk har plads til – det gør det muligt at regne ud, hvor mange dage du kan lagre backups af.

En Macintosh computer, der bruger OSX, kan bruge eksterne harddiske som ”Time machines” – det vil sige, den kan automatisk lagre billeder af sin egen tilstand, så længe den eksterne harddisk er forbundet. Lignende services og programmer findes også til Windows og til Linux.

Hvordan fungerer kabinettet til eksterne harddiske?

Eksterne harddiske laves ofte i et chassis, der er laves specielt til den enkelte harddisk, og ofte laves de uden ekstra ventilation, hvorfor de kan blive varme. Hvis det er et problem med varmen i det lokale, den skal være i, eller hvis harddisken skal stå tæt på et vindue, hvor solen skinner ind, vil det være en fordel at anskaffe sig en ekstern harddisk med ventilator indbygget. Eksterne harddiske med ventilatorer indbygget har dog et højere støjniveau.

Nogle eksterne harddiske kommer i et chassis, hvor det er muligt at åbne op og skifte selve harddisken ud. Det kan være en fordel, hvis den harddisk, der er i, er blevet for lille til backups. Dog har moderne eksterne harddiske i dag gerne over flere terabytes plads.