Grafikkort

Find dit nye grafikkort

Når du skal vælge et nyt grafikkort, er det vigtigt, du gør dig klart, hvad du skal bruge grafikkortet til. Det er vigtigt at gøre klart hvilke opgaver, det skal udføre for dig – for det vil have en stor betydning for prisen på kortet. Hvis du har en computer, der blot skal kunne surfe lidt på nettet, vil dit nye grafikkort kunne findes i mellem-afdelingen af grafikkort, og det er ikke nødvendigt at have et af de nyeste nye. Skal du derimod spille mange og nye spil, skal du lede efter de tungere og dyrere grafikkort.

Her på siden har vi altid det nyeste og bredeste udvalg indenfor grafikkort, der sikrer, at du har mulighed for at vælge både det hurtigste og det billigste grafikkort indenfor det område, du skal bruge grafikkortet.

Hvad er et grafikkort?

Et grafikkort sørger for at de udregninger, din computer laver, f.eks. når du spiller spil, skriver et brev eller surfer på nettet, bliver vist på din computerskærm. Uden et grafikkort vil det ikke være muligt at se, hvad computeren laver – så et grafikkort er dermed en vigtig del af computerens måde at kommunikere med brugeren på. Derfor er det også vigtigt for dig som bruger, at du vælger det rigtige grafikkort.

I gamle dage var grafikkortet altid noget, man købte ekstra til sin computer eller noget, der kom med en færdig computer, man købte. Men i dag ligger der ofte også et grafikkort inde i selve bundkortet på computeren (on board). Grafikkortet, der følger med i bundkortet, er dog ofte af lav kvalitet og uden de store muligheder for at spille spil, så derfor anbefaler vi kraftigt, at der købes et selvstændigt grafikkort.

Hvad er det bedste grafikkort?

Det bedste grafikkort til dig afhænger af, hvilket behov du har. Der er selvfølgelig altid de bedste indenfor kategorien spil, som lige nu leveres af NVidia GeForce, men inden for andre kategorier, f.eks. grafisk design og arbejde, vil der muligvis være andre grafikkort eller finesser, man skal lede efter.

Det bedste grafikkort vil altid være det grafikkort, der opfylder de behov, du har nu og i den nærmeste fremtid, og som gør dette så billigt som muligt. En god tommelfinger-regel er, at et grafikkort, der forrige år var det nyeste nye, i dag vil kunne fås til en fornuftig pris, når man sætter det op mod ydelse.

Hvad er et godt grafikkort?

Et godt grafikkort er først og fremmest kendetegnet ved, at det har masser af hukommelse (RAM –gerne mere end 4GB), og at det er hurtigt til at beregne de instruktioner, den får fra bundkortet og processoren. Typisk er grafikkort bedre, jo dyrere de er – med den undtagelse at den samme type grafikkort kan have forskellige variationer. F.eks. kan et NVidia GTX 1070 blive produceret af mange forskellige selskaber, der hver især giver kortene deres eget præg; nogle putter ekstra HDMI, DVI og DisplayPort porte i, mens andre måske overclocker grafikkortet (dvs. gør det hurtigere end oprindeligt tænkt). Har man brug for mange skærme koblet på, bør man vælge de varianter, der har mange porte til skærme. Vil man bare have det hurtigste grafikkort, der er muligt, skal man vælge et overclocket kort (og med så meget RAM som muligt)

Hvis du vil spille de helt nyeste spil, er det nødvendigt, at du køber et af de nyere grafikkort. Typisk, hvis man blot vil spille de lettere spil som World of Warcraft, Dota, CS:GO osv., kan man slippe afsted med det, der kaldes et ”mid-range” grafikkort – det vil altså sige et grafikkort, der var toppen for et par år siden. Vil man derimod spille de nyeste Call of Duty eller Battlefield spil, bliver man nødt til at investere i nyeste grafikkort. Det er selvfølgelig muligt at skrue grafik-kvaliteten ned på de nye spil, men hvem har egentlig lyst til det.

De største spillere på markedet indenfor grafikkort er delt op i to lejre. Der er chip-producenterne, det er dem, der laver selve de grafiske chips, som sidder på grafikkortene, og så er der kort-producenterne. Chip-producenterne laver også grafikkort, men det er ofte kort-producenterne, man kigger efter, når man skal finde det grafikkort, der passer perfekt til en selv. Af chip-producenter er der i dag to spillere, AMD med deres Radeon-serie, og Nvidia med deres GeForce serie. Disse to serier er i hård kamp med hinanden, og nogle vil mene, det ene er bedre end det andet, mens andre omvendt. I sidste ende afhænger det af, hvad man selv ønsker sig af sit grafikkort – og hvor hurtigt og dyrt, det skal være. AMD har i dag sat sig på den nedre del af markedet (til casual gamers) og Nvidia har sat sig på den øverste del (til high-end gamers) – dog skifter markedet fra tid til anden, så det kan ændre sig hurtigt.

Hvad gør et grafikkort?

Et grafikkort i dag gør mange af de ting, computeren gjorde i gamle dage. På selve grafikkortet sidder der det, man kalder en GPU (Graphic Processing Unit), som sørger for at bearbejde den information, der kommer fra selve computeren og lave billeder ud af det. Ofte sender computeren en helt 3-dimensionel verden til grafikkortet, som så bliver behandlet og lavet om til et billede, baseret på de andre informationer, der et givet til grafikkortet – f.eks. textures (overflader), lys-indstillinger, hvor kameraet skal være osv.

Hvordan skifter man grafikkort?

Hvis du har et grafikkort, der sidder sammen med bundkortet, er det ikke muligt at skifte ud, men det er muligt, du kan udvide dit bundkort, hvis du har de rigtige sokler. I dag hedder de sokler, der bruges ”PCI Express”, og de fås i forskellige hastigheder. Den præcise hastighed er muligt at finde ved at kigge i manualen for dit bundkort (eller søge på nettet). Men det plejer dog ikke at være et problem at matche alle bundkort med alle typer grafikkort, så længe der er fysisk plads.

Du skal derudover være sikker på, der overhovedet er plads i din computer til grafikkortet. Det er en fysisk begrænsning, der kan være i nogle computere. F.eks. er det ofte umuligt eller meget svært at skifte grafikkort i en bærbar, mens de små ITX baserede computere, er lavet til ”slim-line” grafikkort. Det vil sige grafikkort, der er lavet meget små – men de er derfor også ofte mindre kraftige. Dernæst er det nødvendigt at sikre sig, at strømforsyningen (PSU, det betyder ”Power Supply Unit”) kan trække det nye grafikkort. Nogle grafikkort kræver sit helt eget strømstrik fra PSU’en, mens andre kan klare sig uden. Oftest er de mest krævende og moderne grafikkort, dem der skal have deres egne strømstik. Der findes generelt to type stik – de er med enten 6 eller 8 huller. Hvilken du har brug for afhænger af dit grafikkort og din strømforsyning.

Til slut er det selvfølgelig også påkrævet, at din computer har det rigtige udvidelsesstik, der passer til kortet – disse stik sidder på bundkortet og er typisk af typen PCI, AGP eller PCIXpress. PCI-Xpress er type alle moderne grafikkort bruger i dag, og det findes i flere forskellige hastigheder. Hvis dit grafikkort kan levere en højere hastighed, end dit stik kan håndtere, kan du opleve, at du ikke får alt ud af dit grafikkort.

Grafikkort og PCI Express

Typisk kan man sige om de forskellige typer stik, at PCI ofte er til servere samt meget ældre maskiner. Der findes i dag kun en håndfuld grafikkort, der passer til PCI. AGP var ”grafikkort-stikket”, der skulle overtage fra PCI – men det er i dag helt udfaset i nye bundkort. Der findes få AGP-grafikkort på markedet. For både AGP og PCI gælder det, at det er meget gamle grafikkort, der er tilgængelige. Den nye stik-type hedder PCI Express.

Til PCI Express fås der fire forskellige hastigheder, x4, x8, x16 og x32. Disse fire hastigheder er gennemgående for alle PCIX-stik og benævner hvor mange ”lanes” (man kan tænke på det som motorveje mellem grafikkort og processoren / CPU’en) dataen kan rejse på på én gang. PCI Express er sædvanligvis lavet således, at putter du et grafikkort i, der kræver 32 lanes, men du kun har et stik med 16, så bruges der kun 16 lanes. Ligeledes, hvis du putter et PCIXx4 kort i et PCIXx16 stik, så er de overskydende 12 lanes ubenyttede.  Man få PCI Express i forskellige versioner, der understøtter hver sin tophastighed. De mest almindelige versioner er 1.0, 2.0 og 3.0 – og hver version har sin egen hastighed på lanes.

Fælles for alle PCI Express kortene er dog, at de passer i samme type “stik” i bundkortet, så hvis dit bundkort kun understøtter PCIExpress 1.0 og dit grafikkort er PCIExpress 2.0 – så vil det ikke være et problem. Bemærk dog, at der kan være en fysisk begrænsning; et PCIExpress x8 stik fylder det halve af et PCIExpress x16 stik, hvorfor du ikke vil kunne presse et PCIExpress x16 grafikkort ned i et PCIExpress x8 stik.