Lydkort

Hvad er et lydkort?

Et lydkort håndterer lydsignaler i en computer. Lydkortet står både for inputs og outputs – det vil sige den lyd, der kommer ind i computeren, og den lyd, der kommer ud. Du kan enten bruge et lydkort, der sidder på bundkortet, et dedikeret internt lydkort eller et eksternt lydkort.

I dag kommer de fleste bundkort med lydkort indbygget – kvaliteten på disse lydkort er ok til hjemmebrug, men har man brug for mere end blot det, er der meget at hente i enten et dedikeret, internt lydkort eller et eksternt lydkort.

Hvorfor bruge et dedikeret lydkort?

For at få brugt alle finesserne ved et dedikeret lydkort, er det dog nødvendigt, at meget af det andet udstyr, der er koblet på, følger med kvalitetsmæssigt – ligesom at den musik, der afspilles skal være så lossless som muligt (dvs. ikke komprimeret med tab, for meget – f.eks. nogle MP3 filer eller YouTube). Hvis der er koblet et par gode studiemonitors til computeren, eller der bruges gode høretelefoner med rig mulighed for at høre forskel på tonerne, så vil et dedikeret lydkort være relevant.

Et dedikeret lydkort optager som regel et enkelt ’8 lane’ PCIExpress slot, dvs. et af de mindste stik i computeren.

Mange interne lydkort kommer i dag med en ekstern komponent, hvilket også er en af de ting, der adskiller dem fra det indbyggede lydkort i bundkortet. Den eksterne komponent kan enten være en boks der skal stå på skrivebordet ved siden af skærmen, eller det kan være en indbygningsbar 5.25” DVD-drev-størrelses udvidelsesmodul, der kan installeres foran i kabinettet.

Flere af de lydkort man kan udvide computeren med, går i PCI-Express porten på computeren, men har samtidig også en ekstern enhed, der kan stå ved siden af skærmen. Den eksterne enhed kan have forskellige muligheder, f.eks. indstille volumen eller koble et sæt høretelefoner til.

Hvad er et usb lydkort?

Nogle lydkort kobles på computeren via USB porten i computeren, derved udvider de computerens eksisterende muligheder med et formentlig bedre lydkort end det, der er indbygget. Det er en specielt populær mulighed for bærbare computere, hvor der ikke er mulighed for at udvide det indbyggede lydkort, der sidder på bundkortet.

Normalt vil et lydkort på bundkortet kun have mulighed for to ud-porte, lineout og hovedtelefon-ud samt en line-in eller mikrofon-in. Et ekstra lydkort har ofte flere muligheder, f.eks. 5.1 surround eller 7.1 surround.

Hvordan installerer man et lydkort?

Et internt lydkort tilsluttes bundkortet og har udgange bag på kabinettet lige som andre kort. Derudover vil der i mange tilfælde følge enten en ekstern kasse med eller et modul, der kan sættes i kabinettets forside, for at give let adgang til lydkortets tilslutningsmuligheder.

Et eksternt lydkort tilsluttes ofte via en USB-port på computeren.

I begge tilfælde gælder, at man skal gennemføre en installation af lydkortet og måske fintune indstillingerne, før lydkortet fungerer.

Har jeg brug for et lydkort?

Det er ikke altid der er brug for et dedikeret lydkort til din computer. Faktisk bruger mange professionelle gamer slet ikke et lydkort men i stedet en ekstern DAC (Digital Analog Converter) sammen med en dedikeret trådløs frekvens, til et headset. Du kan læse mere om dette alternativ og andre gaming headset her.